fbpx
Første date

Den ultimative guide til en god første date

Første date kan være meget nervepirrende for selv en garvet dater. Måske har du allerede fået et lille crush på din date, før I overhovedet har mødtes? Eller også er du bare ikke vant til at gå på dates?

Du kan være helt rolig, det skal nok gå! Specielt hvis du læser denne artikel til ende. For så vil du være rigtig godt klædt på til at kaste dig ud i en første date og have styr på det hele.

Forberedelse

Det er rigtig vigtigt at forberede sig til en første date. Faktisk skal du helst have rimelig godt styr på en del ting, før du træder ud af døren. Det gør i hvert fald dating-oplevelsen bedre, da du kan slappe mere af. Du undgår også at spilde din tid.

Indholdet i denne artikel gennemgår alle de ting, som du skal være opmærksom på før og under en første date. Så her kommer de i den korte form, hvad du skal have styr på før første date for at være godt forberedt.

Tips til god forberedelse

 1. Vælg den rigtige date. Vær sikker på, at du udvælger den rigtige at gå på date med. Det kan lyde lidt underligt, men du skal være kritisk og passe på din tid. Og da du kan vælge imellem tusinder at gå på date med, så kan du ligeså godt vælge blandt de bedste.
 2. Udvælg tid og sted. Sammen med din date, skal I finde ud af at mødes et sted, hvor en god date kan afvikles, og hvor I begge har lyst til at være. Det kan lyde nemmere end det egentlig er.
 3. Forbered nogle samtaleemner. Det kan hjælpe dig med at føle dig mere rolig og sikker at have nogle samtaleemner forberedt på forhånd. Tænk over emner, der kan være interessante at tale om, og som kan hjælpe jer med at lære hinanden bedre at kende.
 4. Tøj og din udtryk. Tænk over hvad du vil have på. Vælg tøj, der får dig til at føle dig godt tilpas og selvsikker. Tænk også over, hvor i skal mødes, og vælg tøj, der passer til stedet og anledningen. Du skal tænke over, hvordan du opfattes, og hvad dit udtryk er.
 5. Vær opmærksom på din hygiejne. Det er måske indlysende, men sørg for at du er velplejet og ren, og at dit hår og tøj ser ordentligt ud. Igen handler det om dit udtryk.
 6. Vær i god tid. Planlæg din tid, så du ikke kommer for sent, men heller ikke alt for tidligt. Dette vil vise, at du er respektfuld overfor din dates tid.
 7. Prøv at slappe af og vær dig selv. Det er normalt at være nervøs på en første date, men prøv at slappe af og være dig selv. Det vil gøre det nemmere at have en god samtale og en god tid sammen.
 8. Undgå at tale om dine tidligere forhold eller tunge og personlige emner. Det er vigtigt at fokusere på nuet og på at lære din date bedre at kende, og at undgå emner, der kan skabe negative følelser.

Husk, at en første date bør være spændende og sjov. Så nyd det og hav det sjovt. Det er jo det, det hele handler om 🙂

God første date

Udvælg din date

Det kan måske lyde lidt underligt, men det at udvælge den date, som du skal på er faktisk ret vigtigt. Mange tænker: ‘Yes, hun matchede mig. Lad os skynde os og sætte en date op med hende.‘ Men er det bare fordi, du ønsker at der skal ske noget, eller har hun virkelig potentiale?

Bestem dig for, hvad du søger

Hvem du skal på date med kommer meget an på, hvorfor du dater i første omgang? Grundlæggende kan der være tre grunde til, at du dater:

 1. Du søger sex
 2. Du søger kærlighed og en kæreste
 3. Du ved ikke helt, hvad du søger. Kunne også være en ven eller nogen at tage på eventyr med

Du søger sex

Hvis du søger sex, kan du fokusere næsten udelukkende på din tiltrækning, når du skal beslutte dig, om du skal på date med en person. Hvis du er tiltrukket af hende eller ham, så kan du aftale en date.

I så fald vil stedet og måden, I gennemføre daten også hurtigere tage den til soveværelset. Men vær sikker på, at din date er med på, at det primært handler om sex. Hvis din date tror, at I er på en mere seriøs date for at lære hinanden at kende, så kan der være forskellige forventninger til, hvad der skal ske.

Fokus på det fysiske

Hvis du søger sex, så er det kropslige og fysiske udtryk ekstra vigtigt. Derfor vær sikker på, at din date har uploadet relativt nye billeder af sig selv, og at du har viden om, hvordan din date ser ud i virkeligheden. Det kan du gøre, ved at tjekke forskellige sociale medier for billeder af din date. Hvis du er i tvivl, så gør den antagelse, at din date ikke ser ud, som på sine billeder.

Du søger kærlighed og en kæreste

Hvis du søger kærlighed og en kæreste, så er der mange flere ting, du skal forholde dig til, når du skal udvælge din date. Du skal selvfølgelig være fysisk tiltrukket af din dates krop og udseende.

Men lige så vigtigt er det, at din date matcher det, som du ønsker i en kæreste. Og så skal kemien selvfølgelig være der! Disse ting kan være ret svære at teste for, før man går på date. Men man skylder alligevel sig selv at prøve. Her er nogle ideer til, hvordan man gør.

Tips til at finde det perfekte match

 1. Lav en præferenceliste. Før du overhovedet begynder at finde dates, så overvej, hvilke behov du har for en kæreste, og hvad du i virkeligheden søger. Når det er afklaret, kan du lave en præferenceliste, som din dates gerne skal matche. Den må ikke være for detaljeret, men skal indeholde 5-8 ting, som er vigtige for dig. Det kan være, at din partner har en uddannelse, bor i Århus, har et job, ikke har børn mv.
 2. Stil spørgsmål. Det er vigtigt, at du får afklaret, de vigtigste spørgsmål i forhold til dine præferencer, før I skal på date. For eksempel skal man have afklaret, om den anden har børn, hvis man ikke ønsker at involvere sig med nogen med børn. Lad være med at gå på en date, hvis du ikke har afklaret alle dine punkter! Ellers kan du risikere at spilde din tid.
 3. Tjek sociale medier. Sociale medier kan sladre rimelig meget om en persons udseende, uddannelse, sociale status, historie mv. Det er derfor en god kilde til information, før man skal på date. Er der noget, som ikke helt matcher ens forventning, så overvej, om det er en date, du skal på.

Overvej, om du nu virkelig er interesseret

Husk, at det er helt normalt at være i tvivl, når man skal beslutte sig for at tage på date med en person. Tag dig tid til at overveje, om du er interesseret, og husk at være åben og ærlig, når du kommunikerer med din date.

Det er ikke sikkert, at din date matcher alle dine ønsker på din præferenceliste. Det er helt fint. Men hvis din date har undladt at svare på, om der er børn fra et tidligere forhold, og der så er. Så er du i din gode ret til at blive sur og gå fra daten. For så har din date løjet om noget, som er vigtigt for dig, og det er ikke OK!

Du ved ikke helt, hvad du søger

Når du ikke helt ved, hvad du søger, så er det vigtigt at skrive det i din profiltekst. I det hele taget er det vigtigt, at være meget klar i spyttet om, hvad man søger. Her er en guide til, hvordan du laver den perfekte dating-profil.

Hvis du ikke ved, hvad du søger, så er du typisk en type, som er mere impulsiv og lever mere i nuet. Du elsker relationer, og du reagerer instinktivt på kemi. Derfor har du brug for at komme på en date rimelig hurtigt, men du har ikke gjort dig så mange tanker om, hvad du synes om personen før daten.

Her kan det være en ide at fokusere på en oplevelse, som I kan have sammen. Hvis kemien så ikke lige var der med din date, så har du i det mindste oplevet noget nyt. Derfor vil det måske også være en god ide at lave noget fysisk som at gå en tur i et nyt kvarter, spise en lækker croissant fra det nye bageri eller tage ud og ro kajak.

 

Skriv sammen

Skriv sammen før første date

Hvis I som de fleste har mødt hinanden på en dating-app, så er det en rigtig god mulighed for at få skrevet sammen. Her kan du stille dine spørgsmål og bygge op til en date. Sammen kan I afstemme mange af de forventninger, som der er til første date. Vigtigst er det selvfølgelig at koordinere tid og sted.

At starte en samtale med en fremmed på en dating-app som Tinder kan være udfordrende, men her er nogle tips til at få samtalen i gang.

Sådan starter du en samtale på Tinder

 1. Find fælles interesser: Læs din dates profil og se, om I har fælles interesser. Du kan starte en samtale ved at stille spørgsmål om en interesse, som I begge deler. Det vil være disse emner, som du kan følge op på på første date.
 2. Spørg om noget personligt: Hvis du vil lære din date bedre at kende, kan du spørge om noget personligt, som hvor hun er fra eller hvad hun arbejder med. Det er også et godt emne at følge op på på en første date.
 3. Del en sjov historie eller vittighed: Du kan starte en samtale ved at dele en sjov historie eller vittighed. Det kan hjælpe med at bryde isen og få samtalen i gang. Det giver din date en god mulighed for at følge op, når I mødes i virkeligheden.
 4. Brug en humoristisk åbning: En humoristisk åbning kan også hjælpe med at bryde isen og få samtalen i gang. Prøv at tænke på noget sjovt eller kreativt at sige, der vil fange din dates opmærksomhed. Hvis din date syntes, det var sjovt, så kan du lave en opfølgning, når I mødes igen.
 5. Kommenter på din dates profilbilleder: Du kan også starte en samtale ved at kommentere på en af dine dates profilbilleder. Sørg for at vælge noget positivt og ikke noget, der kan virke upassende eller nedladende. Men hvis din date for eksempel har været på en rejse, så er det også et godt samtaleemne på en første date.

Vær dig selv og ærlig

Husk, at det vigtigste er at være dig selv og være ærlig i dine samtaler. Vær respektfuld og undgå at være for påtrængende eller stille for mange personlige spørgsmål på én gang. Gem nogle af dine spørgsmål til første date, så der ikke går alt for lang tid med at sidde og skrive frem og tilbage.

Hvad skal jeg have på på første date?

Valg af tøj til en første date afhænger i høj grad af, hvor I skal hen, og hvilken type date I har planlagt. Men du skal huske på, at dit tøj – ligesom dine ord og opførsel – sender signaler om, hvem du er. Det er en del af dit udtryk.

På en første date har man ikke særlig meget tid, til at lære hinanden at kende. Så din dates første indtryk af dig er meget afgørende for, hvad hun eller han tænker om dig efterfølgende.

Her er nogle generelle tips, der kan hjælpe dig med at vælge det rigtige tøj.

Tøj og stil på første date

 1. Klæd dig passende til anledningen: Det er vigtigt at klæde sig passende til stedet og anledningen for din første date. Hvis I skal på en romantisk vinbar, kan en kjole eller et par pæne bukser og en bluse være passende. Hvis I skal på en mere afslappet date, kan du overveje et par jeans og en skjorte. Du må ALDRIG være underdressed. Det er en grundregel, da du ikke vil efterlade et for afslappet og sjusket indtryk hos din date.
 2. Vælg tøj, der får dig til at føle dig godt tilpas: Det er vigtigt at vælge tøj, som du føler dig godt tilpas i. Du vil ikke føle dig selvsikker, hvis du bærer tøj, som du ikke er vant til at have på eller som ikke passer dig godt.
 3. Undgå at bære noget for ekstremt: Undgå at bære noget for ekstremt på din første date, såsom noget, der er for kort eller for stramt. Det kan virke uigennemtænkt og upassende, og det kan også give et dårligt indtryk. Hvis du har en meget speciel tøjsmag, så kan den jo være normal for ligesindede. Hvis du er punker og skal på date med en punker, så har du selvfølgelig dit punk-outfit på. Men hvis du skal på date med en, som ikke er punker, så bør du nedtone dit punk-udtryk uden selvfølgelig helt at fjerne det, da det er en del af dig og din personlighed.

Husk, at det vigtigste er, at du føler dig godt tilpas i dit tøj, så du kan slappe af og have det sjovt på din første date.

 

Find et godt sted at tage på date

Godt sted for en første date

Det er MEGET vigtigt, at første date foregår et sted, som passer til det, man søger.

Gode steder afhænger af, hvad du søger

Hvis man skal sige det helt kort i forhold til de tre ting, man typisk søger, så kan det siges så enkelt:

 • Du søger sex: Vælg en bar på en aften, hvor I kan lære hinanden lidt bedre at kende og se, om I stadig har lyst til at hoppe i kanen. Hvis sex er aftalt på forhånd, kan I mødes hos en af jer. Det er en fordel at starte med lidt alkohol eller lidt at drikke, så man lige har tid til at lande og lære hinanden at kende. Derfor er en bar et godt sted at starte.
 • Du søger kærlighed og kæreste. Når du søger en kæreste, så er dit mål at lære din date at kende. Derfor skal du vælge et sted, hvor det er muligt. Der skal derfor være rimelig roligt. En vinbar, bar eller en cafe er rigtig gode steder. Det kan også være et museum, hvis I begge er til kunst. Det skal IKKE være i biografen eller på action-date, hvor I ikke kan tale sammen. I kan gemme action-daten til 2. eller 3. date.
 • Du ved ikke, hvad du søger. Hvis du ikke ved, hvad du søger, eller du søger oplevelser eller en ven, så er en action-date et godt bud. Der skal ske noget, og du skal ud og opleve noget sammen med et andet spændende menneske. Det kunne være en kajaktur, en hike i en skov, eller noget nyt at se på i byen. Husk at meld klart ud til din date, at du primært er der for oplevelsen, og at du ikke ved, hvad du søger.

Tips til gode steder

Ellers afhænger valget af tid og sted til din date i høj grad af dine interesser, budget og din dates interesser. Her er nogle flere ideer til steder, hvor du kan tage din date hen:

 1. Street food eller café: Et klassisk valg til en første date er at tage ud at spise en snack ved noget street food eller drikke en kop kaffe på en café. Det giver jer mulighed for at tale og lære hinanden at kende over et kort måltid eller en kop kaffe. Man skal IKKE tage på restaurant på en første date, da det gør daten for dyr og for lang. En første date er et kort møde, hvor man kan se hinanden an, før man tilvælger den anden og bruger mere tid på at lære den anden at kende.
 2. Gåtur i en park: Hvis vejret er godt, kan en tur i parken være en romantisk og afslappet måde at tilbringe tid sammen på. I kan tage en picnic-kurv med eller bestille en pizza. Måske har I et par øl eller en flaske rose med. Men hold det simpelt.
 3. Museum eller kunstudstilling: Hvis du eller din date har en interesse for kunst og kultur, kan I tage på museum eller til en kunstudstilling. Det giver jer noget at tale om og kan føre til interessante samtaler.
 4. Aktiviteter: Aktiviteter som bowling, minigolf eller et besøg i en forlystelsespark kan være en sjov og underholdende måde at tilbringe tid sammen på. Men hold det kort, så I ikke løber tør for energi eller ting at tale om. Maksimalt 2 timer en en grundregel.
 5. Koncert eller teaterforestilling: Hvis I begge nyder musik eller teater, kan I tage til en koncert eller en teaterforestilling. Men ligesom biografen, så er jeres muligheder for at tale sammen begrænsede, og derfor er det bedre at gemme disse aktiviteter til en anden date.
 6. Vin- eller ølsmagning: Hvis I begge er interesserede i vin eller øl, kan en smagning være en sjov og lærerig måde at tilbringe tid sammen på.
 7. Brætspilscafe. Min personlige favorit er en brætspilscafe. Her kan man spille nogle simple brætspil, og dermed behøver man ikke sidde og tale sammen hele tiden. Et godt spil at spille er ECO, hvor man lærer hinanden bedre at kende igennem spillet.

Husk at overveje, hvad din date kan lide, og vælge et sted eller en aktivitet, der passer til jeres interesser og personligheder. Der må ikke være for meget pres på, og I skal have tid til at tale sammen og lære hinanden at kende.

 

Personlig dating coach

Er dit datingliv gået i stå?

Det kan nogle gange føles som om, at ens datingliv er gået i stå. Måske sidder man fast i nogle usunde mønstre. Føler du, at dating er udmattende og frustrerende? 

Har du overvejet at få en dating coach? Jeg kan hjælpe dig videre, så dit dating- og singleliv bliver mere meningsfyldt, sjovere og mere målrettet. 

 

Hvad skal vi tale om på første date?

Før du tager på første date, så er det godt at gennemgå den korrespondance, som du allerede har haft med din date. Hvad talte I om? Hvilke billeder havde han eller hun på sin profil etc. Herfra kan du lave en liste på 4-5 emner, som du altid kan tage op, hvis samtalen går i stå.

Helt generelt er det mange, som kan være lidt nervøse og have svært ved at få tungen på gled på en første date. Så derfor har jeg samlet nogle emner her, der kan hjælpe med at starte en samtale.

Seks gode samtaleemner på en første date

 1. Interesser og hobbyer: Spørg din date om deres interesser og hobbyer og del dine egne. Det kan give jer noget at tale om og lære hinanden at kende bedre.
 2. Arbejde og uddannelse: Tal om jeres karriere eller uddannelse. Spørg ind til din dates job eller uddannelse og vis interesse for det, de siger. Pas dog på med at tale for meget om job. Husk at det ikke er et jobinterview, og at din date måske ikke lige synes, at skatteretten er det mest spændende i verden at tale om.
 3. Rejser og oplevelser: Tal om rejser eller steder, I har været eller gerne vil besøge. Det kan føre til spændende samtaler og fælles interesser.
 4. Familie og venner: Spørg din date om deres familie og venner og del også lidt om dine egne. Det kan give jer en idé om hinandens relationer og baggrunde.
 5. Fremtidige mål: Tal om jeres mål og ambitioner for fremtiden. Det kan give jer et indblik i hinandens værdier og fremtidsplaner.
 6. Musik, film og bøger: Spørg hinanden om jeres favoritmusik, film og bøger. Det kan føre til spændende samtaler og give jer en idé om hinandens smag.

Husk at lytte til din date

Husk, at det vigtigste er at lytte til din date og vise interesse for det, de siger. Prøv også at undgå kontroversielle emner som politik eller religion, medmindre I begge er enige om at tale om dem. Du vil helst undgå konflikt på en første date, for det vil markant reducere chancen for at komme på en anden date.

 

Flirt og eskalation på din date

Jeg har tidligere skrevet en artikel om, hvordan du flirter og eskalerer en date. Så den kan du læse, hvis du gerne vil have nogle tips og tricks til, hvordan du tager din date videre og viser din interesse.

Hvordan slipper du ud af en første date?

Nogle gange sker der det, at der simpelthen ikke er nogen kemi. Måske er der lige frem dårlig kemi imellem jer.

Det kan være rigtig ubehageligt at være på en dårlig date, og selvfølgelig skal hverken du eller din date være i sådan en situation længere end højst nødvendigt.

Tips til at slippe ud af en dårlig date

Derfor har jeg nogle tips til at slippe ud af en dårlig date:

 1. Vær ærlig: Hvis daten ikke går godt, så vær ærlig om det. Fortæl din date, at du ikke føler, at det fungerer, men vær venlig og respektfuld i din kommunikation.
 2. Find på en god undskyldning: Hvis du ikke ønsker at være direkte omkring dine følelser, kan du finde på en undskyldning for at forlade daten tidligt. Du kan sige, at du er træt eller har en tidlig morgen i morgen. Det er OK at gøre efter en times tid og en gåtur eller en kop kaffe.
 3. Bed en ven om hjælp: Hvis du er på en dårlig date og ikke ved, hvordan du skal slippe ud af det, kan du bede en ven om at ringe eller sende en tekst, der giver dig en undskyldning for at forlade daten. Men det bliver ofte lidt søgt, så det er virkelig kun en mulighed i nødstilfælde, hvor du ikke ved, hvad du ellers skal.
 4. Afslut daten: Hvis daten ikke går godt, kan du beslutte dig for at afslutte det hurtigere end planlagt. Afslut daten på en høflig måde og sig, at du har et andet engagement, du skal nå. HUSK når du planlægger en date, at du netop planlægger en kort date for at kunne trække dig hurtigt, hvis det ikke går. I kan jo altid mødes til en anden date, hvis den første var virkelig god.
 5. Fokusér på det positive: Hvis daten ikke går godt, kan du prøve at fokusere på det positive og tænke på det som en mulighed for at møde en ny person og lære noget nyt om dig selv.

Afslutning

Husk på, at det er okay at afslutte en dårlig date og at være ærlig om dine følelser. Vær altid høflig og respektfuld overfor din date, uanset hvad du beslutter dig for at gøre.

På samme måde må du ikke tage det personligt, hvis din date afslutter daten hurtigt. Måske var det ikke lige det, han eller hun ledte efter.

Online dating kursus

Online kurset ‘Succes med dating’ fokuserer på at gøre dit dating- og singleliv bedre, sjovere og mere meningsfyldt. Fokus er på dig og dine behov og præferencer. Hvordan laver man en god dating profil og kommer på de rigtige dates for dig. Kurset tager frustrationerne ud af dating, så det bliver mere indholdsgivende og sjovt at finde kærligheden og en kæreste. 

Læs mere om kurset herunder. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Gratis e-bog om dating

Jeg har skrevet bogen ‘Sådan får du en kæreste’. Den har hjulpet mange på vej til kærligheden. Så jeg håber, at den også kan hjælpe dig. 

Klik på knappen herunder og download bogen gratis. 

Steven Højlund