fbpx
ansvar og prioriter dating

Tid til dating – Sådan finder du tid og prioriterer dating

Har du svært ved at finde tid til dating? Hvis du tager ansvar og prioriterer dating, er chancerne for succes med dating meget større. Vi er ansvarlige for vores egen lykke. Det gælder i dating som i andre dele af livet. Man får ikke succes med dating ved at spilde tid på at bebrejde andre eller dating-markedet, at man ikke kan finde en kæreste eller få sex. Det må du i sidste ende selv tage det fulde ansvar for, selvom det kan være hårdt.

 

Find tid til dating

Sådan prioriterer du dating

Grundlæggende er vi ansvarlige for vores egen lykke. Det gælder i dating som i andre dele af livet. Selvfølgelig har mange mennesker indflydelse på vores liv og lykke. Men man kommer sjældent nogen vegne ved at spilde tid på at bebrejde andre for deres negative indflydelse på ens liv. Således kan man ikke skyde skylden på ens dates eller Tinder, at man ikke kan finde en kæreste, selvom det er fristende at gøre det. Det må du i sidste ende selv tage det fulde ansvar for, selvom det kan være hårdt.

 

Det er ikke Tinder’s skyld, at du ikke har en kæreste

Jeg tænkte tit, at det var Tinder og platformens semi-monopol på dating-markedet i Danmark, der var skyld i, at jeg ikke kunne finde en kæreste. Men sandheden er jo, at Tinder giver singler langt flere muligheder for at komme i kontakt med andre singler. Jeg har også tidligere givet mine dates skylden for, at det ikke rigtig ville lykkedes at finde sammen. Dem, jeg mødte, virkede ikke til at prioritere dating og havde for travlt til at prioritere et forhold. Det gjorde mange af dem sikkert heller ikke i samme omfang som jeg selv, men derfor kan jeg stadig ikke bebrejde dem for, at jeg valgte at gå på de dates.

 

Nu har jeg lært at tage ansvaret på mig. Hvis man tager ansvar for sin egen dating, så bliver dating nemmere, og jeg vil garantere, at du får større succes med at finde det, du søger.

 

Din bevidstgørelse

Alle mennesker har et eksistentielt ansvar for deres egen lykke. Ofte er lykke forbundet med det at have gode relationer, parforhold, sex og at skabe en familie eller at være noget for nogen. Dermed er det vigtigt, at man erkender sit ansvar i forhold til dating og sit kærlighedsliv. Tager man ikke ansvar for sin egen lykke, så kan man ikke bebrejde andre, at man ikke er lykkelig. Andre mennesker har ikke noget ansvar for ens lykke, og det oplever de fleste igennem livet, når man i større eller mindre grad bliver svigtet af kærester, venner eller familie.

 

Når dating-livet ikke lever op til forventningerne

Samtidig er det også svært og ubehageligt at tage ansvar for ens dating-liv, hvis det ikke lever op til ens forventninger. For så må der jo være noget galt med en selv, hvis man ikke kan finde kærligheden, og hvis det ikke er de andre, som den er gal med. Sandheden er, at det hverken er dig eller de andre, som den er gal med. Du skal bare blive ved og ved med at lære og udvikle dig, så du bliver bedre til at gå på dates og møde nye mennesker. Det er en læringsproces, hvor du lærer en masse om dig selv og andre mennesker, og forhåbentlig har du det sjovt og hyggeligt i mellemtiden, når du møder andre mennesker.

 

Det første element i at tage ansvar er at bevidstgøre sig om sin egen motivation og mål med at gå på dates. Hvad er det, du vil med dit liv? Hvad gør dig lykkelig? Hvordan skal dating bidrage til dit liv og din lykke?

 

Hvad er dine drømme og mål?

Det er helt essentielt, at man tager ansvar for at kende sig selv, sine behov og sine præferencer. Hvis man skøjter rundt på dating-markedet og matcher med alle uden at vide, hvad man vil have ud af det, så tager man ikke ansvar for sit dating- og kærlighedsliv. Det er denne bevidstgørelse, som du har ansvar for i udgangspunktet. Det handler om dine prioriteringer i livet, dine mål og drømme. Tager du ikke ansvar for din retning, så kan du ende med at blive ulykkelig. Det kan du også, selvom du har taget enormt meget ansvar for dit kærlighedsliv. Men i så fald gjorde du dit bedste og lod ikke tilfældighederne råde i livet.

 

Man skal kende sig selv

Bevidstgørelse handler først og fremmest om at kende dig selv. Når du kender dig selv, dine behov og præferencer godt, så har du et ansvar for at udvikle dig og lære fra din omverden. Ved at gå på dates lærer du meget om dig selv, og hvad du kan forvente af andre mennesker. Måske justerer du også dit syn på dig selv og dine behov. Det er også dit ansvar at udfordre dit syn på dig selv, din personlighed og handlinger ved at få feedback fra dine venner og familie. Men der er også mange gode modeller og vinkler på kærlighedsliv i bøger og podcasts, som kan være gode kilder til viden og inspiration.

 

Et andet vigtigt ansvarspunkt er at kende til spillets regler. Man skal nemlig kende til den dating-kultur og dermed de spilleregler, som gør sig gældende. Man kan ikke forvente at have succes med dating, hvis man ikke kender normerne i samfundet, som har med dating og kærlighed at gøre.

 

 

 

Dit følelsesliv

prioriterer dating

Dit vigtigste redskab til at komme på gode dates og måske finde kærligheden er dit sind og mentalitet. Ved at arbejde med dig selv, dine prioriteringer og strategier vil du blive mere opmærksom på, hvad der sker omkring dig, hvad du søger, og hvordan du finder det. At kende dig selv og vide, hvad du søger, er en stor del af det at tage ansvar. Med andre ord handler det om at være bevidstgjort og målrettet men også om at være i kontakt med dit følelsesliv.

Fokuser på dig selv, ikke på de andre

Andre mennesker har også ansvar for deres følelsesliv, og du kan kun antage, at de tager det ansvar på sig. Hvis de gør dig utilpas, eller du føler dig dårligt behandlet, så kan du ikke bruge vreden og frustrationen til noget. Du bliver nødt til at fokusere på dig selv og dine prioriteter. Mennesker, der gør dig ked af det, vil og bør typisk ikke passe ind i dit liv. Du må i stedet glæde dig over, at du ikke skal bruge mere tid på ham eller hende, når en dårlig date forsvinder ud af dit liv igen.

Hvis dit følelsesliv er ude af balance

Hvis dit følelsesliv er ude af balance, så må du tage en pause fra dating. Dating er rigtig hårdt for vores følelsesliv, da vi nemt kan føle os fravalgt, dårligt behandlet eller i værste tilfælde udnyttet. De første kapitler i denne bog handler netop om alle de ting, som vi kan blive frustrerede over, når vi er singler og dater. Dating er en ekstrem proces, som rejser en masse spørgsmål inde i os: Hvorfor kan jeg ikke finde kærligheden? Er der noget galt med mig? Medicinen mod disse tanker kan være at tage en pause fra dating, hvis det bliver for meget. Men vigtigst er det at hvile i dig selv og kende dine prioriteringer og værd. Du skal lære at nyde din single-tilværelse.

Læs signalerne

Når du dater, får du en masse signaler fra din date, som du ikke kan nå at analysere lige meget, hvor godt du kender dig selv. Det er nemt at lade sig rive med af en god stemning eller ignorere nogle faressignaler. Måske vil din date gerne ses igen og af lige dele høflighed, FOMO (fear of missing out) og uafklarethed, siger du ja til at ses igen, selvom du måske ikke helt skulle.

Tag ansvar

I sådan et tilfælde er det vigtigt, at du tager ansvaret for dit eget følelsesliv og bruger bare et minut på at lukke øjnene og mærke efter, om den relation føles rigtig. Hvordan har du det? Har du egentlig lyst til at mødes igen? Er du egentlig tiltrukket af den anden? Glæder du dig til at ses med din date igen? Med denne bevidstgørelse kan du være ærlig overfor dig selv og din date, og undgå at spilde jeres tid, hvis du alligevel var lidt lunken på relationen.

Husk at forventningsafstemme med din date

Du har også et ansvar for at forventningsafstemme med din date, når I skriver eller taler sammen. Hvor er du henne følelsesmæssigt, og hvor er han henne? Det er jo ofte det helt store spørgsmål, som kan være svært at svare på. Men ikke desto mindre er det vigtigt, så man ikke risikerer at investere for mange følelser, tanker og tid i en, som ikke gengælder ens interesse.

Vær opmærksom

Når man lige har mødtes, kan det være svært at vide, hvad man føler og tænker om relationens fremtid. Derfor skal man også lytte, observere og stille de rigtige spørgsmål til sin date for at vide, om interessen er gengældt. Måske er han interesseret, men han ser måske også en anden. Eller også arbejder han meget for tiden og har ikke rigtig tid. Det er helt fint at sige, at man er interesseret, men at man ikke kan overskue at starte en ny relation. Det kan være, man kan starte relationen og gå på date på et senere tidspunkt.

 

Se tingene, som de er – eller spørg dine venner

Hvis man mærker manglende interesse fra ens match eller date, så er det et stærkt signal til, at man nok skal til at trække følehornene til sig for at passe på sig selv. Hvis man er meget følelsesmæssigt involveret allerede, så bliver man ofte blind overfor selv de mest tydelige signaler på manglende interesse fra ens match. Så skal man være ekstra opmærksom, og man kan eventuelt spørge sine venner eller veninder til råds.

Hvis din date har investeret tre eller flere dates sammen med dig, og kommunikeret klart at han eller hun ønsker en længerevarende relation, så kan man godt gå videre. Men husk at lige meget hvad, så er det dit ansvar at sikre dig så meget, som du kan. Din date kan have de bedste intentioner, men på et hvilket som helst tidspunkt være i sin gode ret til at sige fra. Det kan føles ubehageligt, men det handler om følelser. Og det er han eller hun ikke i kontrol med heller, og alle må antages at gøre deres bedste.

Hav dig selv med, før I har sex

Hvis sex er noget personligt og følelsesladet for dig, har du selv et ansvar for at sikre dig, at relationen er stærkere, og at I tænder på hinanden og eventuelt får kommunikeret om seksuelle præferencer, før I har sex. Det kan være utrolig ubehageligt at have ladet sig rive med af en stemning og delt et meget personligt øjeblik, som så desværre rejser et rødt flag hos modparten.

Kvinder vær opmærksomme

Et særligt opmærksomhedspunkt man som kvinde skal have er, når man har haft sex. I denne fase kan man risikere, at ens date primært har et behov for sex. Derfor er det relevant at spørge ind til, om han ønsker en dybere relation, før man kommer til næste fase. Dette spørgsmål er relevant at stille allerede før, man når hertil, hvis du er bange for at blive følelsesmæssigt berørt i tilfælde af, at han kun skulle ønske en seksuel relation.

Pas på ‘gaslighting’

Man skal også passe på fænomenet ’gaslighting’, som dækker over manipulation af den fælles fortælling og virkelighed. Gaslighting er en strategi, som kan bruges til at vildlede den anden til at tro, at det er hende, som der er noget galt med eller ikke har forstået forholdets dynamik eller realiteter. Det kan være en måde at fastholde en person i et usundt forhold, hvor den ene part får dækket sine behov (f.eks. sex), mens den anden part bliver ledt til at tro, at man er kærester i et reelt forhold. For at beskytte sig selv mod ’alternative fortællinger’ og manipulation kan man forelægge sagerne for ens veninder og venner, som kan forholde sig objektivt til dem. Men så er det også vigtigt at lytte og handle på deres advarsler, selvom dommen kan være, at forholdet skal slutte.

Ansvar for andre

ansvar for dating

Man skal bestræbe sig på at behandle andre, som du gerne selv vil behandles. I en dating-kontekst handler det meget om at kommunikere, være ærlig med sine hensigter og eventuelt sende folk godt videre, hvis det ikke lige var det, man søgte. Vi har ansvar for os selv, men vi har også ansvar for andre og den fælles dating-kultur. Vores gode og dårlige handlinger ’aflejres’ i kulturen over tid og skaber den kultur, som vi alle er en del af på dating-markedet.

Husk at sætte klare grænser for andre

Ansvar handler også om at sætte grænser for sig selv og for andre. For eksempel kan det være svært at behandle en date ordentligt, hvis daten ikke har behandlet dig ordentligt. Her er det vigtigt, at man udvikler kommunikations- og handlemønstre, som sikrer, at man kommunikerer og handler ordentligt samtidig med, at man får sat en klar grænse og selv kommer videre hurtigt og effektivt. Det har jeg skrevet mere om i bud 6 om klar kommunikation.

Sårbarhed er fint

Dating kan være en meget sårbar og kaotisk oplevelse med mange følelser og forventninger, som man nemt kan komme til at tage ind. Af samme årsag kan ansvaret for andre føles særligt svært at tage på sig, da man måske har oparbejdet enten positive eller negative følelser for den andens person. Vores egne følelser, ønsker og drømme kan være i konflikt med den generelle etiske forpligtelse til at behandle andre ordentligt.

God kommunikation

Det er vigtigt, at man kommunikere sine intentioner klart. Desværre går der ofte kludder i kommunikationen, når man dater.

Ghosting som eksempel

Et godt eksempel er ghosting, som er det fænomen, at en anden person stopper med at svare på ens beskeder. Det er et udbredt fænomen i dating-kulturen og ingen bryder sig om at blive ’ghosted’. Det ligger i kulturen, og det er således ikke som sådan nogens skyld. Men det fritager os ikke for vores personlige ansvar for at gøre vores til, at det bliver bedre ved at undgå at ghoste.

Du har ansvar for din kommunikation

Husk at tage ansvar for dig selv ved at stole på din kommunikation. Du har ansvaret for at kommunikere klart. Ved at dobbelttjekke din kommunikation med venner og veninder kan du være sikker på, at andre som vælger at misforstå den, enten er ude på at manipulere dig, eller ikke forstår det sprog i kommunikere på, hvilket også er et problem for de fleste relationer på kort og langt sigt.

Dating handler også om sikkerhed

Du har også et ansvar i forhold til din og andres sikkerhed. Det gælder både i forhold til steder, hvor I dater, men også overvejelser omkring, hvordan din date kommer til og fra stedet, hvor I mødes. Specielt som kvinde er man sårbar alene, og derfor skal manden være særlig opmærksom på at gøre dating-oplevelsen tryg for kvinden. Forventningsafstemning omkring datens sted er vigtigt, specielt hvis det er hjemme hos manden. Man kan sende billeder af lejligheden og vise den frem, når hun kommer, så hun kan se, at der ikke er andre, og at der er trygt og rart. Kvinder kan også selv tage deres forholdsregler ved at lade en veninde vide, hvor man er, eller aftale at man ringer, når man er nået frem.

Du har også ansvar for sikkerheden

Du har også selv et stort ansvar for, at dine dates er hyggelige og gode oplevelser. Det er ikke din dates ansvar, heller ikke, hvis du er kvinde. Objektivt set er det selvfølgelig jeres begges ansvar, men hvis du ikke kom på den rigtige date og ikke havde en god oplevelse, så er det i sidste ende din fejl.

 

Personlig dating coach

Er dit datingliv gået i stå?

Det kan nogle gange føles som om, at ens datingliv er gået i stå. Måske sidder man fast i nogle usunde mønstre. Føler du, at dating er udmattende og frustrerende? 

Har du overvejet at få en dating coach? Jeg kan hjælpe dig videre, så dit dating- og singleliv bliver mere meningsfyldt, sjovere og mere målrettet. 

 

 

Prioriter dating

ansvar for dating

Generelt i livet er det sådan, at jo mere vi træner en bestemt ting, jo bedre bliver vi til det. Sådan er det også med dating. Hvis vi ikke tager ansvar og prioriterer dating ved at bruge tid, ressourcer og tankekræft, så overlader vi det til tilfældighederne, om vi finder kærligheden eller de meningsfulde og/eller seksuelle relationer, som vi har behov for.

Mange prioriterer ikke dating højt

Mange singler er fortvivlede over, at de ikke kan finde kærligheden og en partner. Men spørger man til deres prioriteringer i livet, og hvordan de bruger deres tid, så er rækkefølgen typisk noget i stil med: 1) familie; 2) hund; 3) venner/veninder; 4) job og karriere; 5) træning / sport; 6) dating. Man fravælger tid med nye relationer frem for eksisterende relationer som familie og venner / veninder, da man får mange af sine grundbehov dækket allerede af eksisterende relationer.

Vi har en planlægningskultur i Danmark. Det er derfor ikke unormalt at opleve, at første ledige tid i kalenderen til en date er om fjorten dage. Argumentet er, at nye relationer ikke kan være vigtigere end gamle relationer. Det er kernen i problematikken omkring prioritering. Hvis man ikke sætter tid af til at gå på date, så kommer der ikke til at ske noget. Det giver sig selv. Undersøgelser viser, at manglende gensidige positive signaler (eksempelvis manglende prioritering) fra en persons side virker negativt på vores opfattelse af en person.[1] Hvis man har besluttet sig for at være på dating-markedet, så er det bedst at være seriøs og prioritere det, ellers spilder man bare alles tid.

Gør dig selv spildbar

At prioritere dating handler også om at gøre sig spildbar og synlig. Om man tager i byen, er på Tinder eller er åben om sin single-status på arbejdet, så sker der ikke noget, hvis verden ikke ved, at du er single. Det er desværre kun i Hollywood-film, at ’prince charming’ rækker ud efter samme mælk som dig i Netto, lynet slår ned og kærligheden opstod og bestod indtil døden jer skilte. Desværre, for det ville jo være nemt bare at vente på, at det ’Hollywood-moment’ skete. Men jeg er bange for, at man så kommer til at vente i lang tid.

Referencer

[1] Backman, C. W., & Secord, P. F. (1959). The effect of perceived liking on interpersonal attraction. Human Relations, 12(4), 379-384.

Online dating kursus

Online kurset ‘Succes med dating’ fokuserer på at gøre dit dating- og singleliv bedre, sjovere og mere meningsfyldt. Fokus er på dig og dine behov og præferencer. Hvordan laver man en god dating profil og kommer på de rigtige dates for dig. Kurset tager frustrationerne ud af dating, så det bliver mere indholdsgivende og sjovt at finde kærligheden og en kæreste. 

Læs mere om kurset herunder. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Gratis e-bog om dating

Jeg har skrevet bogen ‘Sådan får du en kæreste’. Den har hjulpet mange på vej til kærligheden. Så jeg håber, at den også kan hjælpe dig. 

Klik på knappen herunder og download bogen gratis. 

Steven Højlund