fbpx
Hvorfor har jeg ikke en kæreste?

Hvorfor har jeg ikke en kæreste? – 8 grunde til at du ikke har en kæreste

 

Hvorfor har jeg ikke en kæreste? Der kan være mange grunde til, at du ikke har en kæreste. Det er meget individuelt. Men ud af de mange grunde ser man typisk disse otte grunde gå igen:

 1. Du er ikke aktiv nok i din søgen
 2. Du har høje og urealistiske forventninger til en partner
 3. Du har dårlige erfaringer med tidligere relationer
 4. Du mangler selvtillid eller er bange for at binde sig
 5. Du har personlige problemer eller udfordringer, som skal løses først
 6. Du har svært ved at komme på dates
 7. Du har svært ved at kommunikere eller udtrykke sig på en attraktiv måde
 8. Du har ikke udviklet de rigtige kvaliteter, som gør dig til en attraktiv partner

I mit første podcast afsnit afslører jeg, om disse grunde er relevante for mig som single. Lyt med her:

Hvorfor har jeg ikke en kæreste?

Hvorfor har jeg ikke en kæreste? Det er det store spørgsmål, som mange stiller sig selv. Og det er naturligvis ikke særlig nemt at svare på, fordi det kan afhænge af en masse faktorer. 
 
Denne artikel forsøger at stille skarpt på de otte mest normale grunde til, at du måske ikke har en kæreste. 
 

Du er ikke aktiv nok i din søgen

At være aktivt søgende og socialt aktiv er selvfølgelig meget vigtigt, når man søger en kæreste. Prinsen eller prinsessen på den hvide hest kommer ikke og banker på din dør forklædt som pizzabud så sød musik opstår. Du skal gøre dig selv spilbar og muligt for andre singler at lære dig at kende.

Gør dig selv spilbar og synlig i din søgen

Jo mere social man er, jo større eksponering får man overfor potentielle partnere og kærester. Jo mere man interagerer med andre, jo større er sandsynligheden for at møde nogen, som man kan finde fælles interesser med og måske udvikle et romantisk forhold til.

Når man er socialt aktiv og tager initiativ, så viser man også sin omverden, at man er klar og åben i forhold til at starte relationer. Det kan give et positivt indtryk af dig som person og signalere, at man er parat til at indgå i et forhold.

Online dating er nemt at starte med

For at øge din eksponering bør du starte med online dating, da online dating apps som Tinder, Bumble eller Hinge gør dig synlig for en masse andre singler. Dine chancer for at komme på en date er meget større for de fleste online end offline, hvor mange er nervøse for at tale til mennesker, som de ikke kender.

Offline dating er svært

I forhold til offline dating er det en god ide at søge andre singler i ens netværk eller i sportsklubber eller foreningslivet. Her har man tid til at lære de andre singler at kende over tid uden at tilkendegive sin interesse med det samme.

Øvelse gør mester, hvis du ikke har en kæreste

Endelig kan det at være aktivt søgende og socialt aktiv også give mulighed for at lære mere om sig selv og ens ønsker og behov i et forhold. Ved at interagere med forskellige mennesker kan man få en bedre forståelse af, hvad man søger i en partner, og hvad der er vigtigt for en i et forhold.

Som en lille bonus-grund til at du skal komme ud af hulen og komme på flere dates, så bliver du også markant bedre til at gå på dates ved (surprise) at gå på date. Øvelse gør mester, og mens din første date måske er en ubehagelig oplevelse, så bliver nummer ti en mere afslappet affære, som du også kan nyde.

8 grunde til at du ikke har en kæreste

 

Du har høje og urealistiske forventninger til en partner

En af hovedårsagerne til, at mange ikke finder kærligheden er, at de har for høje og urealistiske forventninger til en partner. Det begrænser ens muligheder for at finde en passende partner, hvis man ikke er villig til at give folk en chance, fordi de ikke lige lever op til alle ens krav.

Du skal have forventninger, men de må bare ikke være for høje

Der er ikke noget galt i at have forventninger, og de må også gerne være ambitiøse. Men prøv at overvej, hvor mange potentielle partnere, der egentlig er i Danmark, som kan leve op til dine forventninger.

For eksempel er der meget få pakistanske læger uden børn, som er over 180 cm og bor i Århus. Hvis du er på jagt efter en kæreste med pakistanske rødder, så kan det nok lade sig gøre i Danmark. Men hvis han også skal være læge og opfylde en række andre kriterier, så er der nok kun to-tre stykker at vælge imellem. Og så er chancerne for, at kemien imellem jeres personligheder ikke er perfekt ret stor.

Du udvikler dig, når du dater

Hvis man er for fokuseret på en bestemt type, så går du måske glip af muligheden for at lære nogen bedre at kende, som faktisk ville være en god match for dig. Du udvikler dig rigtig meget, når du dater. Det skyldes, at du er tvunget til at præsentere dig selv og dermed også typisk vil reflektere over, hvem du selv er, og hvad du søger. I den proces kan du lære rigtig meget, og det kan være, at du pludselig lære at sætte pris på helt nye typer, som du aldrig havde troet, at du skulle på dates med.

Går du i for små sko?

Hvis du har for høje forventninger, kan det afspejle dine egne usikkerheder eller manglende evne til at acceptere en partner for, hvem de er. Ingen er perfekte, og det er vigtigt at huske på, at et sundt og lykkeligt forhold kræver kompromisser og accept af den anden person med deres styrker og svagheder. Så, du kommer til at gå på kompromis på et tidspunkt.

Over tid kan det være, at du bliver skuffet eller frustreret over den person, du er sammen med, hvis de ikke lever op til ens urealistiske forventninger. Det kan skabe spændinger og problemer i forholdet og potentielt føre til en breakup.

Det kan være din underbevidsthed

Det kan også handle om skygger og ting, som ligger i din underbevidsthed. Måske tillader du ikke dig selv at være på en bestemt måde, fordi dine forældre har fortalt dig, at det er forkert. Men nu møder du så en, som forløser dette område af din personlighed. Men din indre stemme siger, at det er forkert. Du reagerer imod det, som du oplever, og begynder at begrænse din partner og irettesætte ham.

Hvad du ser er ikke altid, hvad du får

Hvis du søger en bestemt type, – lad os sige advokaten med styr på tingene og den store bil, – så er det ikke sikkert, at det er det, der er lykken på lang sigt for dig. Måske er hans personlighed ikke så perfekt, som hans slips og jakkesæt hver morgen, før han skal på arbejde kl. 7. Måske har han ikke tid til dig, fordi han arbejder så meget for at få råd til den store bil.

Der er for det meste en anden side til alle facader, og dating handler om at kunne stille de rigtige spørgsmål og komme ind til mennesket bagved.

Det er vigtigt at understrege, at man selvfølgelig bør have visse standarder og forventninger til en partner. Men det er vigtigt at sikre sig, at disse er realistiske og baseret på en accept af, hvem personen er, snarere end på urealistiske ideer om den perfekte partner.

Du har dårlige erfaringer fra tidligere forhold

En hovedårsag til, at man ikke kan finde en kæreste kan også skyldes tidligere relationer og forhold. Man kan have udviklet tiltrækningsmønstre, som tiltrækker de forkerte og holder en fast i dårlige relationer. Til sidst tør man simpelthen ikke søge at finde kærligheden igen.

Der kan være mange grunde til, at man har dårlige erfaringer fra tidligere forhold. Men de vigtigste at være opmærksom på er tidligere traumer eller sårbarheder, som typisk stammer fra ens barndom. Tidlige traumer, som for eksempel tillidsbrud eller svigt, kan gøre det vanskeligt at åbne sig og binde sig til en anden person. 

Undersøg årsagerne

Hvis tidligere relationer eller forhold gør, at man ikke har lyst til at starte nye relationer, så bør man forsøge at identificere årsagerne. Det kan også være nødvendigt at søge professionel rådgivning eller terapi for at bearbejde og håndtere følelserne og de udfordringer, der kan følge med dårlige erfaringer fra tidligere relationer.

Derfor har du ikke en kæreste

 

Du mangler selvtillid eller er bange for at binde sig

Manglende selvtillid kan være en stor hæmsko, hvis du skal på dates og finde en kæreste. Der kan være mange årsager til, at man mangler selvtillid, når det kommer til at gå på dates. Nogle af de mest almindelige årsager kan omfatte:

 1. Tidligere afvisning: Hvis man tidligere er blevet afvist af en person, man er interesseret i, kan det føre til en følelse af utilstrækkelighed og mindske ens selvtillid.
 2. Lavt selvværd: Hvis man har et generelt lavt selvværd eller føler sig usikker på sig selv, kan det gøre det sværere at tage initiativ til at gå på dates.
 3. Frygt for afvisning: Frygt for at blive afvist eller ydmyget af en potentiel partner kan også mindske ens selvtillid og gøre det sværere at tage chancer i datingverdenen.
 4. Sociale angst: Hvis man lider af social angst eller generelt føler sig ubehageligt tilpas i sociale situationer, kan det gøre det svært at interagere med potentielle partnere på en naturlig og selvsikker måde.
 5. Mangel på erfaring: Hvis man ikke har meget erfaring med dating eller romantiske relationer, kan det føre til usikkerhed og manglende selvtillid i situationen.

Man kan arbejde med dårlig selvtillid

Det er vigtigt at huske, at manglende selvtillid er noget, der kan arbejdes på og forbedres over tid. Det kan hjælpe at tage små skridt og udfordringer for at øge ens selvtillid gradvist. Derudover kan det også være nyttigt at tale med en dating coach, hvis man ikke har så meget dating-erfaring eller mangler selvtillid uden, at der er tale om en psykisk begrænsning.

Du har personlige problemer eller udfordringer

Det kræver overskud og en god portion energi at gå på dates og møde nye mennesker. Nogle gange går vi igennem en hård periode i livet, og så kan det være svært at finde energien til at komme på dates. Nogle af de meste almindelige grunde er følgende:

 1. Lige slået op. Hvis du lige er kommet ud af et forhold, så har du typisk brug for, at der skal ske rigtig meget på dating-fronten, eller at der skal ske absolut ingenting.
 2. Dødsfald i familien. Der kan ske forfærdelige og uforudsete ting, som sætter os helt ud af balance. Så er det klart, at der ikke er meget overskud til at møde nye mennesker. Det er specielt tilfældet, hvis vi har mistet en person, som stod os nær. Sorg kan forfølge en i lang tid, og man siger, at man aldrig helt kommer sig over tabet af en, der stod en nær. Men man lære at leve med tabet.
 3. Traumatisk oplevelse eller sygdom. Vi kan være uheldige, at have været ude for en ulykke, sygdom eller psykisk belastning og sygdom. På samme måde som sorg efter et dødsfald, så er der ikke meget energi til at gå på dates og møde nye mennesker, hvis vi er syge eller har været udsat for noget forfærdeligt. Så er det tid til at slappe af og komme sig, før man går i gang med at date.
 4. Stress. Som en del af vores arbejde eller helt generelt i livet, kan vi blive ramt af stress. Hvis det sker, så skal vi fokusere på at blive raske, før vi tager dating op igen som en aktivitet i livet. Det kan være hårdt og intensivt at gå på dates.
 5. Meget arbejde. Vi har i perioder alt for meget arbejde, og det kan hæmme vores tid og lyst til at møde andre mennesker. Men pas på, for hvis du virkelig ønsker en kæreste, så kan du blive nødt til at nedprioritere arbejdet, så der er mere tid til at finde en.
 6. Travlt med livet. Måske har du mange gøremål, projekter, familiemiddage, rejser og alt muligt andet, som fylder i din kalender. Det er jo rigtig godt, men prøv at stille dig selv spørgsmålet; om der egentlig er tid til en kæreste i dit liv? Hun eller han vil kræve en stor del af din opmærksomhed, og du finder ham ikke, hvis dit fokus er et andet sted, og du først har tid til at mødes om en måned. Så er han videre.

Du har svært ved at komme på dates

Nogle mennesker har rent fysisk svært ved at komme på dates. Det kan være, de bor et sted i landet, hvor der ikke er særlig mange andre singler. Hvis man skal køre langt, kan det være en hæmsko for at mødes med andre. Det samme gør sig gældende, hvis andre ikke ‘gider’ date en, fordi man bor langt væk.

Det kan også være, at man på grund af manglende kørselsmuligheder eller et fysisk handikap har svært ved at komme afsted på date. Hvis der ikke er så mange muligheder for at møde andre mennesker, der hvor man bor, så kan det være svært at komme på date.

Til sidst kan det være, at man har nogle bestemte præferencer i forhold til interesser, aldersgruppe, etnicitet eller religiøsitet, som gør det særlig vanskeligt at komme på dates. Det kan også være kulturbestemt, at man ikke dater på samme måde, som man gør i Danmark. Hvis man er begrænset af uskrevne regler i sin kultur eller sin familie, eller man ikke ønsker at mødes der, hvor man typisk mødes i Danmark på dates, kan dette også være en begrænsning.

Find kærligheden

 

Du har svært ved at kommunikere effektivt

Effektiv kommunikation er noget vi tager for givet i vores samfund. Alt er kommunikation, og til dagligt bliver vi bombarderet med kommunikation på skrift, lyd og video på flere forskellige sprog. Men hvad nu hvis du ikke er særlig gode til at kommunikere? Så kan det faktisk være ret svært at komme på dates og finde en kæreste.

Der er flere end man måske lige går og tror, som ikke staver så godt. I Danmark lider ca. 7 % af en grad af ordblindhed. Men vi dømmer stadig andre meget hårdt, hvis de ikke lige sætter de nutids-r’er helt rigtigt. Det er måske ikke helt fair, men ikke desto mindre hæmmer det stadig mange – især mænd – i forhold til at finde en kæreste.

Prøv andre kommunikationsformer

Hvis man har dette problem og er blevet afvist, fordi man ikke kommunikere godt, så kan man prøve andre kommunikationsformer. Måske er man ret god på video eller over telefonen? Måske skal man opleves i det virkelige liv? I så fald gælder det om at trække kommunikationen over på de andre platforme og måske også sige med det samme, at man er ordblind eller ikke staver så godt, men altså stadig er en smadder sød fyr med styr på tingene osv.

Du har ikke udviklet de rigtige kvaliteter, som gør dig til en attraktiv partner

Mennesker har ofte en tendens til – bevidst eller ubevidst – at modsætte sig forandring. Man vil gerne have en kæreste, men man lever et liv med vaner, som bestemt ikke imødekommer et andet menneske ind i ens liv. Måske lever man meget rodet og uorganiseret? Måske kan man ikke komme til tiden og glemmer, hvornår det var, man skulle på dates? Måske bliver man nemt sur og aggressiv? Måske er man nærig med sin tid og sit hjerte?

Der kan være en masse grunde til, at andre ikke finder en særlig attraktiv som partner. Det er individuelt, og derfor kan det være svært at opsætte ‘regler’ for. For hvad er rigtigt og forkert?

Du skal ikke altid være dig selv

Find en kæreste

Vi bliver ofte fortalt, at vi bare skal være os selv, og at andre må lære at elske os, som vi er. Det et rigtigt så langt, at man skal være meget opmærksom på ens ‘kanter’ – altså der, hvor ens opførsel eller udseende ‘stikker ud’. For hvis man ‘stikker ud’, så vil det blive bemærket på godt og ondt. Måske tiltrækker man dermed lige præcis de rigtige dates. Men det kan også være, at man støder de potentielle kærester fra sig, hvis man ikke gør noget ved sine kanter.

Hvordan ved man så, om man skal lave noget om? Det gør man, hvis ens nærmeste – for eksempel – ens søster, bror, forældre eller venner laver sjov med en eller siger direkte, at man skal ændre sig på et bestemt område. Man kan eventuelt spørge dem om deres ærlige mening om, hvorfor man ikke har en kæreste.

Men du må ikke blive sur, når de siger noget, som de sikkert har sagt 100 gange til dig tidligere, for eksempel at du jo aldrig finder en kæreste, fordi du er for kræsen, eller fordi du ikke laver andet end at spille computer hele tiden.

Læs videre

Inspirationen til denne artikel blev fundet her, her og her. Så har du lidt at læse videre på. Og ellers, gå til toppen af siden, hvor du kan høre mit podcast afsnit om dette emne. God fornøjelse. 

Online dating kursus

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Gratis e-bog om dating

Jeg har skrevet bogen ‘Sådan får du en kæreste’. Den har hjulpet mange på vej til kærligheden. Så jeg håber, at den også kan hjælpe dig. 

Klik på knappen herunder og download bogen gratis. 

Steven Højlund